Miksi sukat kutistuvat?

Huolestunut ystäväni tiedustelee Facebook-seinällään:

Meillä on kahden eri perheenjäsenen sukkia kutistunut huomattavasti, pesty kahdessa eri koneellisessa. Omat sukkani olin saanut joululahjaksi, joten tähän mennessä ne on pesty lukuisia kertoja, neljässäkympissä.
Voiko olla muuta selitystä kuin että kone pesee kuumemmalla vedellä kuin valittu ohjelma?
 
Entä voiko pesulämpötilaa jotenkin testata?
 
Kuva Ollebolle, Pexels

Päivystävä kotitalouskonsultti melkein maalta vastaa:

 
Millä ohjelmalla peset? Jos konepestävää villaa, pitäisi käyttää 30 asteen villapesuohjelmaa. Mekaaninen myllytys mikä tavallisessa 40 asteen ohjelmassa on, saa kutistumaan. Et sanonut mitä materiaalia sukat ovat ja huopuvatko ne vai vaan kutistuvat, ja mitä ohjelmaa käytät… niin ei voi konsultoida tarkemmin.

Ystävän ystävä:

 
Mäkin haluan oman Saaran konsultoimaan tällaisissa kinkkisissä asioissa!
 
Aina voi yrittää.

Huolestunut ystävä:

Ihanaa Saara, mietinkin että olisiko pitänyt tägätä sinut. Täältä pesee lisätietoa: ihan tavalliset puuvillasekoitesukat, joita normipyykissä pyöritetään neljässäkympissä ja on ilman muutoksia pyöritetty siis kuukausitolkulla. Ja nyt yhtäkkiä useampi pari kutistui. Pystyykö näillä konsultoimaan tarkemmin?

Päivystävä kottalouskosultti melkein maalta:

Eli kysymys on sellaisesta ilmiöstä, kuin puuvillan kutistuminen. Me kaikki muistamme t-paitoihin lisätyt varoitukset ”this product may shrink 5-10%” ja puolen vuoden päästä ihana tunika on muisto vain, ja tilalla on napapaita.
 
Villan kutistuminen tapahtuu kertalaakista, kun saippua ja lämmin vesi avaa villasuomut pörhölleen, ja mekaaninen rasitus saa suomut takertumaan toisiinsa, pysyvästi. Siis villan kutistuminen ja huopuminen ovat saman ilmiön eri puolet.
 
Puuvilla kutistuu hitaasti. Vaikka uuden tuotteen peseminen kutistaa sitä jonkin verran heti, lopullinen kutistuminen vie hyvinkin 10-15 pesua. Myös puuvillassa kutistuminen lisääntyy mekaanisessa liikkeessä, ja mitä kuumempi vesi. Tässä selitys siihen, miksi kuivausrummun hankkimisen jälkeen kaikki tuntuu kutistuvan.
 
Puuvilla myös löystyy hieman käytössä, mutta napakoituu pesussa. Me olemme vain unohtaneet ne pesun jälkeen hirvittävän tiukat farkut, kun kaikki on nykyään tehty joustavaksi lycralla. Farkuissakin saattaa nykyään olla jotain kolmatta tekokuitua puuvillan ja lycran ohessa, jolloin kutistuminen ja venyminen vähenee. Joten kunhan sukat saa vedettyä jalkaan, ne antavat periksi, ja toimivat käytössä.
 
Selitys on, että sukat ovat kutistuneet hitaasti usean pesun aikana, mutta kiinnität siihen huomiota, kun se ylittää kriittisen raja-arvon, eli sukka alkaa puristaa. Meillä eräs kriittinen raja-arvo on ollut se, että sukka näyttää niin pieneltä, että (ennen korona-aikaa) kotitöissä autellut anoppi lajittelee sukan lapseni kaappin, ja minulla ei ole sukkia.

Trouble-shooting

  • Pese sukat hellävaraisella ja lyhyellä ohjelmalla, 30 asteen lämpötilassa. Käsipyykki olisi kaikkein hellävaraisin, mutta kysymyksessä ovat sukat…
  • Harkitse, voisitko käyttää ekstrapäivän sukkia pesun välissä: ensimmäinen päivä ihmisten ilmoilla, toinen päivä kotisukkina? Tulisi puolet vähemmän pesua. (Kirjoitinko tämän oikeasti internettiin?)
  • Älä käytä kuivausrumpua, ja venytä sukkia hellästi pituussuuntaan kosteana. Eli muotoilet sukkia hieman kosteana. Puuvillan märkälujuus on kuivalujuutta suurempi (muistaakseni), mutta en silti kovin ronskisti käsittelisi sukkia, etteivät kuidut tarpeettomasti katkeile, mikä taas lyhentäisi tuotteen elinkaarta toisella tapaa.
  • Harkitse tekokuituisiin sukkiin siirtymistä.

Osallistu keskusteluun