Kirjat: ”Rottien pyhimys” on Anneli Kannon huikea historiallinen romaani

Kotimaista laatukirjallisuutta

Olen ajatellut, että koska haluaisin suunnata kulutusta tänne koto-Suomeen aina kun voin, niin yksi tapa tehdä se on lukea kotimaista kirjallisuutta. Samoin koitan ottaa mukaan vasta julkaistuja kirjoja. Aiempi kirjani loppui, ja piti katsoa äkkiä seuraava. Storytelin uusissa julkaisuissa oli kirja nimeltä Rottien pyhimys, ja tämä erikoinen nimi puhutteli, olenhan kaikenlaisten murhamysteerien ystävä ja tämä nimi enteili jonkinlaista nordic noiria.

Olinpa väärässä, kirja ei ole dekkari, vaan historiallinen romaani. Auts, ei oikein minun genreäni. Kirjoittaja on Anneli Kanto, mikä ei sanonut minulle mitään, kun en oikein ehdi seuraamaan kulttuurialaa (en viitsi laittaa tähän sitä väsynyttä ruuhkavuosiselitystä). Mutta kirjan ainoat pari lukijaa olivat antaneet täydet 5 pistetä. Ajattelin, että kokeillaan, ei se huono voi olla.


Nojatuolimatka keskiaikaan

Kirjan alku tuntui hieman pitkäveteiseltä, sillä koko joukko miespuolisia hahmoja esiteltiin ensin, eikä näissä hahmoissa aluksi ollut mitään, mistä innostua. Munkki Benedictus, kirkkoherra Petrus Herckepaeus, kyläläisille Mulli-Pekka, kirkkoväärti Klemetti, Hämeenlinnan Iinnanherra Åke Tott, kirkkomaalarit Andreas Pictor ja Mestari Martinus, sekä renki Vilppu Niilonpoika. Ajattelin hetken, että hohhoijaa, tämmöisiä ukkeleita, ja nämä vanhahtavat ilmaisut, kirja on kirjoitettu ET-lehden kohderyhmälle.

Tässäkin ennakkovaikutelmani oli väärässä. Vanhahtavat kielikuvat ja sanasto on huolellisen taustatyön tulosta, ja niistä muotoutuu hyvin taitavasti aidon ja elävän keskiajan tuntuinen kerronta. Alun hahmot ovat kuitenkin keskeisissä rooleissa kirjan käänteissä myöhemmin, ja heidän persoonansa saavat syvempiä piirteitä. Tilanne muuttui, kun kirja lähti eteenpäin, ja mukaan liittyy myös naishahmoja, joista keskeisin on tiilimestari Rutgerin orpo tytär Pelliina, reppana luonnonlapsi aikana jolloin naiset kasvatettiin tiukkoihin rooleihin säätynsä mukaan, piioiksi, vaimoiksi, ja säätyläisnaisiksi. Myös linnanrouva Märta Bengtsdotter, rajoja rikkova vallasnainen, on kiehtova sivuhenkilö, joka laittoi tarinan pyörät pyörimään. Kannattaa siis suhtautua ennakkoluulottomasti, sillä alussa kuvataan tarinan konteksti, mutta sitten alkaa tapahtua.

Tässä vaiheessa tarinaan alkoi syntyä imua. Kirjaan pääsi sisälle ja tarinan käänteet imaisivat lukijan mukaan. Alussa keskitytään hieman kuvaamaan ensin henkilöiden välisiä jännitteitä, arvoasetelmia ja ajan mukaista yhteiskunnallista järjestystä josta kukin tarinan henkilö ponnistaa. Sitten vasta alkaa tapahtua.

Image by Enrique Meseguer from Pixabay

Tarkistin myöhemmin, että naishahmon näkökulmaa oli kyllä alussa, mutta henkilön keskeinen rooli tarinassa ei siinä kohden auennut. Kirjan luvut kerrotaan eri henkilöiden näkökulmasta, joten alku kannattaa kuunnella tai lukea hieman keskittyen, jotta eri henkilöiden perspektiivit avautuvat. Tämä tekee kirjasta myös mielenkiintoisen; lukija pääsee kertojan mukana vaihtamaan perspektiiviä hahmojen välillä kuin roolileikissä.

Kirja sijoittuu 1500-luvulle ja sen tarinoiden näyttämönä on Hattulan kirkon kuvien maalaus. Vanhan kivikirkon seinät koristeltiin erilaisin raamatun kuvin, ja 1500-luvun teknisen kehityksen huomioiden tuollainen maalausprojekti on ollut melkoinen ponnistus, projekti johon on arvatenkin liittynyt kaikenlaisia käänteitä. Minun oli helppo visualisoida kirjan tapahtumia mielessäni, sillä olen kasvanut kouluiän Lohjalla, jossa Pyhän Laurin kirkko on myös maalattu upein kuvin keskiajalla, ja niitä on tullut monet kerrat ihasteltua ja ihmeteltyä.

  HELMET2020 #34 | Delia Owens: Suon villi laulu

Värikästä kieltä ovat keskiaikaiset huvittavat kirosanat ja haukkumasanat, joita kirjassa ei säästelty. Yllättävää, kuinka vanhoja jotkin käyttämämme kirosanat ovat. Ajatella, jopa 500 vuotta!

No, millainen lukukokemus se oli?

Kirjoitin tietoisesti kirja-arvionnin siten, että en paljasta sen tapahtumia, jotta kirja tuntuu yllättävältä ja tuoreelta lukijalle. Enpä taida tässä siis muuta kertoa. No, ehkä sen, että Pelliinan osalta tuo kirja on eräänlainen joutsenlaulu, mutta ei ihan se tavallisin. Onnellista loppua kohti kulkeva tarina saa yllättäen traagisen käännöksen – ja pitää otteessaan loppuun asti.

Kirja on rikasta kieltä, ja Erja Manto on erinomainen ja miellyttävä-ääninen lukija, jonka seurassa korvat eivät rasitu. Kerronta on sujuvaa, ja vaikka itse kuuntelin äänikirjana tämän, uskon että se toimii yhtä hyvin perinteisenä lukukokemuksena.

Kirjassa on jotain samaa kuin viime vuoden jymymenestyksessä, Delia Owensin romaanissa Suon villi laulu. Kuitenkin nämä kirjat ovat kirjoitettu samaan aikaan, ja molemmat kirjailijat ovat tehneet vuosien taustatyön kontekstin parissa, eikä siten ole mitenkään mahdollista, että olisi jotenkin toistettu samaa kaavaa. Ei, mitään sellaista ei ole. Tarkoitan enemmänkin sitä, miten monella tasolla tarina aukeaa ja viipyilee, ja miten se kuvaa henkilöiden kehityskaaria historiallisessa ja nykyajasta hyvin poikkeavassa kontekstissa, jonka autenttisuuden vuoksi kirjoittaja on nähnyt valtavasti vaivaa.

Kirja on fiktiota, mutta jättää tunteen, että pitäisikö hiukan perehtyä historian kuvaukseen kyseisistä tapahtumista. Löydämme monet kirjan hahmot myös historian kuvauksista mainittuna.

Entä se Lohjan pyhän Laurin kirkko, kuka sen maalasi ja oliko siellä vastaava porukka väkeä. Pelliinan tarinassa jäi mieleeni viipyilemään hänen lähitulevaisuuttaan koskeva iso kysymys, ja tämä on kirjailijalta varsin hyvä valinta. Ehkäpä kirjalle saadaan jatko-osa?


Entä kuka on Anneli Kanto?

Kanto on tamperelainen kirjailija, joka on kirjoittanut romaaneja ja lastenkirjoja, sekä käsikirjoittanut TV-tuotantoja ja näytelmiä. Kaksi maisterintutkintoa suorittanut ja urallaan useasti palkittu Kanto työskenteli ensin toimittajana, kunnes 1990-luvulla siirtyi käsikirjoittajaksi.

Webbisivuillaan 6.3.2021 julkaistussa blogitekstissä hän kertoo kirjan kirjoittamisesta:

”Vuosi sitten alkoi koronapandemia, ja kirjoitin läppäri savuten Rottien pyhimystä. Mitään muuta en voinutkaan eristyksissä tehdä, joten käsikirjoitus edistyi vauhdikkaasti. Olin ajatellut romaania vuodesta 2014 lähtien, ja sormet olivat syyhynneet päästä sitä kirjoittamaan. Välissä olivat kuitenkin lahtarit ja punaorvot sekä hurjat esiintymisvuodet 2017 ja 2018.”

”Hattulan kirkkomaalareista kertovan kirjan idean pälkähti päähäni taidehistorian luennolla, kun luennoitsija Minna Polus näytti videon kirkosta. Tajusin, että tunnen kuvat ja olen ne nähnyt alle kymmenvuotiaana. Kuvat olivat tehneet vaikutuksen, varsinkin saunavihdoilla intiimejä paikkojaan peittelevät Aatami ja Eeva.”

Anneli Kanto, kirjailija

Minulla on samanikäisenä ollut aivan samanlainen kokemus, tosin näin Lohjan Pyhän Laurin kirkon kuvat kerran vuodessa koko kouluikäni. Lohjalla ei taida olla saunavihtoja.

  Helmet-lukuhaaste 2020

Blogikirjoituksessa on myös video, jossa Kanto esittelee Hattulan kirkkoa ja kertoo sen kuvista ja niiden kytköksistä kirjaan. Katsoin videon vasta luettuani kirjan, ja siinä on muutama pieni spoilerin itu, joten suosittelen kuitenkin katsomaan pätkän vasta kirjan luettuasi.


Arvio

Iso suositus tälle kirjalle. Erja Manto lukijana on paras mahdollinen tähän kirjaan. Hänen pehmeä, tumma, vivahteikas äänensä oli kuin meditaatiota korvanapessani. Kirja on kaikilla tasoilla loistava.


HELMET 2021 -LUKUHAASTE

Helmet 2021 -lukuhaasteessani sijoitan kirjan kohtaan #3, historiallinen romaani. Kirja sopii myös seuraaviin kohtiin:

4. JOKU KERTOO KIRJASSA OMISTA MUISTOISTAAN

6. KIRJA KERTOO RAKKAUDESTA

16. KIRJASSA ELETÄÄN ILMAN SÄHKÖÄ

20. KIRJASSA ON AMMATTI, JOTA EI ENÄÄ OLE TAI JOKA ON HARVINAINEN

29. KIRJAN HENKILÖN ELÄMÄ MUUTTUU

33. KIRJASSA OPETETAAN JOKIN TAITO

37. KIRJAN HENKILÖN TYÖ ON TÄRKEÄ TARINASSA

45. KIRJAN ON KIRJOITTANUT POHJOISMAINEN KIRJAILIJA

49. KIRJA ON JULKAISTU VUONNA 2021


Linkit

* Kaupallinen yhteistyö

Kiinnostuitko kirjasta jutun perusteella? Oheisista linkeistä löydät oikotien kirjan ääreen.

*Adlibris myy sekä painettua kirjaa että kertamaksullisen e-kirjan tai äänikirjan.

*Storytel on suosikkini, meillä on Storytelin perhetilaus. Storytelilla on kaksi erihintaista tilausta, tavallinen tilaus ja perhetilaus. Jos et ole kokeillut Storyteliä ennen, voit kokeilla Storyteliä ilmaiseksi 14 vuorokautta, minkä jälkeen tilaus jatkuu kuukausimaksullisena. Tilauksen voi lopettaa milloin vain. Storytel sisältää sekä äänikirjoja, että tekstimuotoisia e-kirjoja, formaatin saatavuus vaihtelee teoksen mukaan. Kirjoja löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Rottien pyhimys on saatavilla molemmissa formaateissa.

*BookBeat tarjoaa kirjan äänikirjana ja e-kirjana. BookBeatilla on kolme erihintaista tilausta, joiden hinnoittelu perustuu tarjolla olevaan tuntimäärään, ja lisämaksusta tiliin voi lisätä useampia käyttäjiä. Kokeilujakso uusille käyttäjille.

*Nextory tarjoaa myös e-kirjan ja äänikirjan, saatavilla kolme eri tilaustasoa, ja 14 vrk kokeilujakso uusille käyttäjille.

*Elisa Kirja tarjoaa samoin molemmat versiot. Palvelussa voi valita jatkuvan kuukausitilauksen tai ostaa yhden e-kirjan kerrallaan.

Luitko jo kirjan? Mitä pidit? Jätä kommentti.

Osallistu keskusteluun