HELMET2020 #42 | Lars Kepler: Hypnotisoija (Black Edition)

Sijoitin tämän kirjan HELMET 2020-lukuhaasteen kohtaan 42; kirjassa on isovanhempia. Kirjan päähenkilöitä ovat komisario Joona Linna, hypnoosiin erikoistunut psykiatri Erik Maria Bark, sekä tämän vaimo Simone, jonka isä Kenneth on eläkkeelle jäänyt poliisi, ja kirjassa siis Erikin ja Simonen pojan Benjaminin isoisä.

Erikin ja Simonen parisuhde rakoilee, ja  Benjaminin kadotessa Simone kääntyy Kennethin puoleen. Joonan ja Erikin roolit ovat vahvasti kirjan keskiössä, mutta Kennethillä on oma tärkeä osuutensa rikosvyyhdin selvittämisessä.


Kirjan esittelyteksti Storytelin sivuilla:

Joona Linna -sarjan ensimmäinen osa Hypnotisoija Erik Maria Barkin ja komisario Joona Linnan kiihkeä kilpajuoksu murhaajan löytämiseksi pitää lukijan otteessaan viimeiselle sivulle. Tukholmalaisen lähiön urheilukentältä löytyy raa’asti murhattu mies. Myöhemmin myös miehen vaimo ja tytär löytyvät surmattuina. Perheen poika, Josef, on elossa, mutta vakavasti loukkaantunut. Rikoskomisario Joona pyytää traumoihin erikoistunutta psykiatria Erik Maria Barkia hypnotisoimaan Josefin, jotta murhaaja saataisiin selville. Bark suostuu, vaikka on aiemmin vannonut, ettei hypnotisoisi ketään enää koskaan. Samalla hän sysää liikkeelle painajaismaisen tapahtumien ketjun.

Hypnotisoija ilmestyi vuonna 2009 (suomeksi 2010), ja se aloitti Lars Kepler –nimellä kirjoittavien Alexandra ja Alexander Ahndorilin voittokulun kansainvälisellä trilleririntamalla. Nyt kirjailijapari julkaisee Hypnotisoijan uutena tehokkaampana laitoksena, jossa toimintaa on tiivistetty, lukuja rytmitetty tarkemmin, ja etsivä Joona Linnan roolia terävöitetty. Tarina on edelleen sama, ja Hypnotisoija (Black Edition) korvaakin tästedes vanhan Hypnotisoijan.

Jos Lars Kepler ja Joona Linna –sarja ovat sinulle uusia, aloita lukeminen tästä kirjasta.


Black Edition -versio äänikirjana

Kirja on Storytelissä saatavissa sekä äänikirjana että e-kirjana. Kuuntelin kirjan äänikirjana. Storytelissa voi vaihtaa äänikirjan ja tekstin välillä pitkin matkaa, mutta minusta on mukava pysyä siinä formaatissa, missä olen kirjan aloittanut. Tyypillisesti jatkan koko sarjan samalla formaatilla.

  Helmet-lukuhaaste 2020

Alkuperäinen teos on vuodelta 2010 ja esittelee Joona Linnan, joka on mukana myöhemmissä sarjan osissa. Lukemani kirja on vuonna 2019 suomeksi ilmestynyt ”Black edition”-versio, mistä kerrottiin, että kirjan roolitusta on terävöitetty Joonan hahmon osalta. Lisäksi tarinan rytmitystä on parannettu.

Kirjailijat ovat siis parannelleet sarjan ensimmäistä osaa vuosikymmen myöhemmin, ja heidän kokemuksensa karttuminen näkyy lopputuloksessa, joka on fantastinen alusta loppuun. (Olen lukenut sarjassa ilmestyneen kolmannen osan, ja tämä paranneltu versio on tyylilajissaan vaikuttavampi.) Kirjailijat – tarkoituksella monikossa, sillä Lars Kepler nimen takana dekkarisarjaa kirjoittavat Alexandra ja Alexander Ahndoril. Myös kääntäjä Saara Villa näkyy tehneen ensiluokkaista työtä.

Kirja on jännittävä, kiinnostava, ja mukaansa tempaava alusta loppuun. Se houkuttelee kuuntelemaan lisää ja lisää.

Itse tykkään tehdä kotitöitä äänikirjaa kuunnellen, tässäpä oiva kirja isommankin suursiivouksen moottoriksi. Kirjan loppuhuipennukset kuluivat osaltani tosin joulukuusen koristelun merkeissä, enkä malttanut lopettaa koristelua, ennen kuin kirja päättyi.

Lukijana Toni Kamula

Lukijana äänikirjassa tekee erinomaista työtä Toni Kamula. Kuuntelin kirjan 1.2-kertaisella nopeudella, niinkuin kaikki muutkin äänikirjat yleensä. Kuuntelen jatkossa mielelläni Kamulan lukeamia äänikirjoja lisää – ääni on mukavan pehmeä ja selkeä, etenevä. Kamula ei sorru näyttelijämäiseen ylitulkintaan, mutta tarinan jännitys ja kiihkeys tihkuu lukijan äänen läpi miellyttävällä tavalla juonen tiivistyessä.

Helmet lukuhaaste 2020

Helmet 2020-lukuhaasteessa kirja sopisi myös seuraaviin kohtiin:

7. Kirjassa rikotaan lakia

9. Kirjassa kohdataan pelkoja

30. Kirjassa pelastetaan ihminen

39. Kirjassa lennetään


Kategoria: fiktio; jännitys

Äänikirjan pituus: n. 16 h

Julkaisija: Tammi, 2019

ISBN: 9789520412746 (äänikirja), 789520412685 (e-kirja)

Alkuperäisteos: Hypnotisören

Äänikirjan lukija: Toni Kamula (linkki Kamulan lukemien kirjojen listaukseen Storytelissä)

Kääntäjä: Saara Villa

Palveluntarjoaja: Storytel


Arvostelu

One Comment

Osallistu keskusteluun